Internetgebruikers doen maar wat!

stupidWoeha…! Trouw en NRC Handelsblad berichten: internetgebruikers doen maar wat! Dat blijkt uit onderzoek naar de internetvaardigheden onder internetgebruikers door een heuse geleerde, Alexander van Deursen geheten, die op Trouw.nl onder meer zegt:

“Het definiëren van geschikte zoekwoorden is bijvoorbeeld voor ouderen, maar zeker ook voor jongeren lastig. Ook wordt op internet gevonden informatie te gemakkelijk voor waar aangenomen. Het lijkt mensen niet uit te maken waar de informatie vandaan komt.”

Het lijkt ons de kern van het probleem met internet. Dat internet als waarheid wordt gezien. Zo van: “Het is zo joh! Ik heb het toch zelf op internet gelezen, met foto’s en al erbij!”

Informatievaardigheden blijken verder nauwelijks te bestaan onder de proefpersonen in de test, terwijl het vinden van informatie via een overheidsportal voor velen te hoog gegrepen is. In plaats daarvan wordt de informatie gezocht op een site met… kinderspreekbeurten!

Het treurige van alles: dat het probleem met de internetvaardigheden zich niet in de loop der jaren zal oplossen. Ofwel: het blijft aantobben met dat overschatte internet. Al vonden we toch ook een lichtpuntje. Zo schrijft Trouw:

Toch is het onwaarschijnlijk dat iedereen het internet voor van alles gaat gebruiken. Uit eerder onderzoek van Van Deursen in 2006 bleek dat internet nog steeds geen algemeen toegankelijk kanaal is en dat het dat binnen enkele jaren ook niet zal zijn. Hij schrijft: “Nog steeds zijn er mensen die, ook al hebben ze toegang, niet geïnteresseerd lijken in het gebruik van computers en internet”…

Wow. In Nederland loopt er dus toch nog een aantal verstandige lieden rond die het zonder internet kan stellen en zich niets aantrekt van de opgedrongen reclames van internetproviders, banken die ons dwingen om te gaan internetbankieren, de oprukkende digitale loketten van overheden en de belastingdienst en de verkeerde gedachte dat je alles op internet kunt vinden, zonder er iets voor te betalen…

Advertenties

Tags: , , ,

Eén reactie to “Internetgebruikers doen maar wat!”

  1. Angelique Says:

    internet is niet zalig makend. en heeft de waarheid niet in pacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: