Een spaghettiproces om de macht

spaghetti-bologneseLees dit eens, wie durft en wie kan. Wie er iets van begrijpt, mag zich per mail melden, en wie het dan lukt het mij uit te leggen – ik ben best slim – krijgt een boekenbon van 20 euro. (Flauw hè, een boekenbon, maar ik krijg jullie wel). Het gaat over de gerechtelijke strijd, die maar voortduurt, tussen Stichting Brein en allerlei schaduwen, die internetplekken inrichten waar anderen gestolen waar kunnen komen afhalen.

Zie het als volgt: Ik steel achthonderd boeken, en gesteld dat iemand ze wil hebben, zeg ik dat ze in de schuur van boer Boon liggen, in Gasselternijveenschemond. Als de politie mij dan komt oppakken, omdat allerlei mensen boeken uit die schuur zijn gaan halen, zeg ik dat ik niets gedaan heb, want ik heb toch niets meegenomen?

De strijd om het auteursrecht begint een spaghettiproces te worden, waarmee vergeleken de uitspraak Laura Dekker een eitje is, en waarbij het liquidatieproces tegen de Neus verbleekt tot een dinsdagnamiddagverzetje. Niemand heeft nog enig idee hoe het er voor staat.

En pakweg een publieke omroep als BNN, betaald door het systeem dat voor een geordende rechtshandhaving is, brulboeit in hun radiouitzendingen gewoon door waar je nu je gratis muziek kan weghalen, bij die internetplekken die nog niet op het lijstje van Brein staan.

Ergens in het gelinkte stuk meen ik te lezen, dat een bepaald iets niet strafbaar is, maar wel een onrechtmatige daad.

Dat is nog eens interessant, een onrechtmatige daad, die niet strafbaar is, en daarom kennelijk wordt toegestaan?

Maar iemand moet het mij nog maar eens uitleggen.

Het wordt interessant, hoor, of het lukt dit te stoppen. En het wordt extra interessant omdat het gevecht om het auteursrecht eigenlijk een gevecht voor behoud van de rechtsstaat is. Voorvechters van het zogenoemde vrij beschikbaar zijn voor alles en iedereen, zijn immers bereid heel ver te gaan.

Zo bedreigen ze de voorman van Brein met de dood, alsof het het meedoen aan een spreekkoor van supporters in een voetbalstadion betreft. En zo leggen ze gewoon de site van Brein plat, dit vuige instrument in handen van ‘de industrie’, als de stichting niets anders doet dan wat iedereen mag in dit land: uitvissen waar zijn rechten liggen.

Goed, ik geloof dat ik die boekenbon al gewonnen heb.

Er is een nieuwe briefwisseling van Hermans uit. Die maar eens halen dan.

Advertenties

Tags: , , , , ,

3 Reacties to “Een spaghettiproces om de macht”

 1. vlunk Says:

  Domme Bas,

  zie het als een bibliotheek.
  Daar is elk boek vrijwel gratis “te leen”. d.w.z. dat het boek door iedereen gelezen kan worden en via internet kan dat ook nog eens tegelijkertijd, zodat men niet mee hoeft te wachten tot een ander het “teruggebracht” heeft.

 2. Bart Dirks Says:

  Domme vlunk,

  De bibliotheek koopt ook boeken, betaalt copyright en financiert dit door boeken uit te lenen. Onvergelijkbaar dus met films, software en games die via internet kunnen worden gedownload en waar niets voor hoeft te worden betaald.

 3. Bart Adriaans Says:

  Een tip voor de boekenbon:

  Homo Zappiens – opgroeien, leven en werken in een digitaal tijdperk, door Wim Veen. Pearson Education Benelux. euro19,95

  Helaas nog niet beschikbaar in de bibliotheek alhier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: