Let op! Er kan nog een internetgebruiker inhalen!

Eindelijk een antwoord op de vraag hoe het toch komt, al dat snijden op de snelweg, voorpiepen op de invoegstrook en inhalen met 180 kilometer per uur waar 30 is toegestaan. Het zijn internetters, die van racespelletjes op de computer houden, blijkt uit onverdachte bron, namelijk Belgisch onderzoek. ,,Jongeren die vaak racespelletjes spelen, staan een stuk positiever tegenover risicogedrag in het verkeer,” zegt de onderzoekster, Kathleen Beullens in Het Nieuwsblad. ,,Ze hadden minder problemen met mensen die te snel rijden, en geven ook aan dat ze effectief sneller en roekelozer rijden.”

Het onderzoek, onder 2000 mensen, toont aan dat jongeren die in de virtuele wereld niet bang zijn voor een botsing, of dat zelfs leuk vinden, dit ook zo zien in het gewone leven. Volgens de onderzoekster is het niet zo dat de racegamer een spelletje speelt, en vervolgens een steen op het gaspedaal legt. De effecten zijn er juist op lange termijn: iemand die vroeger speelde, vindt het een paar jaar verder in zijn leven vrij normaal om roekeloos te gaan rijden.

Eerder is al gebleken uit Brits onderzoek dat racegamers nog gevaarlijker zijn dan de spelers van geweldsspelletjes. De laatste categorie duikt zo eens in de anderhalf jaar op, om een mitrailleur leeg te schieten in een schoollokaal, maar de gamers zitten elke dag op de weg.

De onderzoekster pleit voor campagnes, gericht op internetgamers, om zo te proberen het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

Het woord verbod gaan we hier ook niet gebruiken, maar het is wel opmerkelijk, dat hieruit blijkt dat het voor velen kennelijk steeds lastiger wordt onderscheid te maken tussen de digitale en de werkelijke wereld. Het is iets dat je ook wel eens zou durven te veronderstellen, als je pakweg een reactieforum vergelijkt met een rij voor de kassa bij de supermarkt.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: