Over vijf jaar is het nog stukken erger

Orakels van Delphi, piskijkers en koffiediklezers hebben er een collega bij. Hij heet Eric Schmidt, en is iets heel hoogs bij megamultinational en thermometer der wereld Google. Schmidt heeft verklaard hoe het internet er volgens hem over vijf jaar uitziet. Niet schrikken. Het overgrote deel van de getransporteerde inhoud zal in het Chinees zijn. Er is breedband van 100MB, wat dat ook moge zijn. Met Youtube zal geld worden verdiend, ja, ja, echt waar. Het sociale netwerkgedoe zal in de zoekresultaten van Goochel te zien zijn.

God is een dj. Alleen dat laatste was een grapje, voor wie het niet door heeft. Schmidt heeft er 45 minuten over volgepraat, over de toekomst des nets, een allechristus lange tijd voor een internetprofeet, maar vooruit maar. Het allerergste moet trouwens nog komen, lees verder…

‘Mensen zullen meer naar andere mensen luisteren dan naar traditionele bronnen.’ Dus ze gaan niet kijken wat pakweg Hobbes roept, dat de mens de mens een wolf is, maar ze gaan gewoon de reacties op GeenStijl lezen. En ze gaan niet aan een rechter vragen hoe je iemand het beste kunt straffen, maar gaan het aan elkaar vragen – en er eindeloos, in steeds kwetsender bewoordingen, over doorzwetsen, ongetwijfeld.

Volgens Schmidt is de grootste uitdaging hoe hij dat sociale netwerken met zijn zoekmasjientje op een rijtje kan krijgen, maar het schijnt dat er inmiddels ontzettend hard aan gewerkt wordt. Indexeren schijnt hij al te kunnen.

En nog wat. Schmidt zegt te geloven dat hij dat probleem op kan lossen – hij kan dus over vijf jaar alle faliekante flauwekul van de Twitter, de Facebook en de 80.000 andere internetplekken met ‘real time content’  die de ‘users’  dan in oneindige hoeveelheden op elkaar afvuren, op een rijtje krijgen.

Hij kan dat probleem oplossen.

Over vijf jaar zullen we zien of het hem werkelijk gelukt is.

Een ding is wel zeker. Als hem dat lukt, wordt het allemaal nog stukken erger dan het nu al is.

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: