Wie denkt Wieowie wel dat Wieowie is?

Op Hyves draag ik een hooded sweater, en heb ik 229 vrienden. De afgebeelde draagt mijn naam, maar ik ken hem niet. Op Facebook blijk ik, Bardamu, te houden van Gummy Worms, Guitar Hero en de Fresh Prince. De beminnelijke Yaetta Pool is een van mijn vriendinnen. Ik ken geen van hen, alleen van de Fresh Prince heb ik, vaag, wel eens gehoord, en Yaetta mag gerust eens bellen. Google geeft 105 resultaten op de naam van Bardamu, Yahoo 308 – met slechts een deel heb ik iets te maken, stukjes van mijn hand die, in volstrekt willekeurig opgediste volgorde, in verschillende kranten zijn verschenen.

Wieowie lepelt het allemaal voor mij, en veel erger nog, ook voor u op. Wieowie is, zo vinden ze tenminste zelf, ‘de ideale plek om uw online identiteit te beheren’. Wieowie geeft tien telefoonnummers van mij, waarvan er geen enkele klopt. Ook staan er 129 afbeeldingen, waar er – gelukkig maar – geen enkele van mij tussen zit. Facts: Ik ben voor een maand terug in Tiel, het staat er echt – maar mijn laatste visite aan het wegrestaurant daar is toch al wel een half jaar geleden.

Ik snap niet zo goed waarom het een beetje naar voelt, alsof iemand -wieowie toch – centjes aan het maken is over mijn rug, en mij daar bovendien helemaal geen plezier mee doet. Al mijn oude vijanden, oud-vriendinnen, mislukte schoolkameraden en toekomstige opdrachtgevers, kunnen me daar vinden. Het voelt alsof Wieowie iets van mij heeft afgenomen.

Het voelt alsof Wieowie iemand anders van mij wil maken dan ik ben; en het voelt alsof ik dat niet wil maar alsof het niet anders kan.

Stel dat iemand mij ooit nog eens voor een vaste baan aan zou willen nemen, dan krijgt hij drie wrakke artikelen uit mijn beginperiode onder ogen, een stukje dat volledig ten onrechte met onjuiste beweringen wordt afgekraakt, een opvallende sportieve carriere in het Nederlandse jeu-de-boulesteam, en een internetvermelding op een extreem-rechtse site van een stukje dat kritisch doch afgewogen is over de milticiltirele samenleving. 

En een terugkeer van een maand, in Tiel.

Vooral dat.

Maar Wieowie laat niet los, hoor. Lees maar wat je aan het einde tegenkomt, als je alle informatie over jezelf doorgeploegd hebt. 

‘Het lijkt er op dat Bardamu nog geen profiel heeft op Wieowie. Als jij Bardamu bent dan kun je je inschrijven op Wieowie en je persoonlijke profiel aanmaken.’ En dan nog een keer die zin: Wieowie is de ideale plek om je online identiteit te beheren.

Echt?

Ik heb het al druk genoeg om mijn werkelijke identiteit te behouden.

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: