Joopmoe, maar vooral Jaapmoe

Niet bij te houden. Deze week voor te dragen voor het Grootwoordenboek der Nederlandsche Taal: Feitendiarree, zolderkamerrukker, Facebookgeketenden, ranssite, Snafu, omgekeerde driedubbelgedraaide uitvaartvoyeur, maar vooral Joopmoe. En, als we iets toe mogen voegen, Jaapmoe. Joop eerst maar even. Het is iets dat de VARA, die het allerbeste met u maar vooral met zichzelf voorheeft, ons ongevraagd serveert. Er staan stukjes op die soms vierduizend keer, soms drieduizend keer zijn bekeken – pakweg een half procent van de oplage van De Telegraaf, en zo’n beetje de helft van pak hem beet het Sallands Dagblad. 

Niks dus.

Ze schijnen links te zijn, en dat is natuurlijk vreselijk. Alle reacties op Joop hadden vooraf geschreven kunnen worden, voor er ook maar een letter digitaal van links op ons af werd gekogeld – behalve die van Jan Blokker dan, maar dan hebben we het eindelijk eens echt over iemand. 

Dat is nog tot daar aan toe. Veel plezier daar allemaal, met al die door het eigen bevestigde gelijk bewerkstelligde aanhoudende orgasmes.

Maar dan DeJaap.nl.

Nog veel sneuer is dat eigenlijk. Francisco van Jole komt niet echt over als een grote denker, en al helemaal niet als iemand die enig idee heeft waar het in de wereld over gaat, Maar goed, laat die man zijn stukjes tikken, en zwelgen in het kunstmatige paradijs van het eigen overal al zo lang bekende gelijk. En laat het verder, schrijf er iets kritisch over in je onbeholpen stijltje, zoals wij het doen, en dat was het dan.

Maar nee hoor. Er zijn mensen die dan beginnen met een tegenhanger, en er een belang aan geven dat het helemaal niet heeft. Mensen mogen rechts zijn, die tref je genoeg aan op het internet, en tja, dan mogen mensen ook links zijn en stukjes tikken, of je dat nu leuk vindt of niet.

Maar zo’n Bert Brussen, die moet wel echt helemaal niets te doen hebben. Als je je daar al over gaat opwinden, kun je aan de gang blijven. Hij benoemt zichzelf tot internetfenomeen – zeg maar de allerbeste  van drie leerlingen uit het klasje voor zeer moeilijk lerende kinderen. En hij gaat op Joop los alsof het ergens over zou gaan, en geeft er zelfs zijn nergens terug te verdienen geld aan uit om een domeinnaam te claimen.

Maar ach, malle jongen toch, het gaat helemaal nergens over. Tien mensen maken zich druk over een rode internetplek, de wereld zal er niet door veranderen. Het ware werkelijk veel beter je druk te maken over mensen die zo van alles los zijn, dat zij anderen lastig vallen met de uitvaart van hun moeder. Toen ik dat gisteren op deze site las, schrok ik me pas echt wezenloos over de stand der dingen. Bij Joop viel ik hooguit in slaap, toen ik las dat Kirsten Verdel, destijds betaald door Obama, het opnam voor Obama.

Gaap.

Maar Brussen gaat door, twittert er op los met andere zolderkamerdenkers die nooit buiten komen als pakweg die eeuwige Bas Taart – allemaal van die lui, die je nooit bij een belangwekkende gebeurtenis ziet, maar die er altijd wel van alles van menen te moeten vinden, en die jou dat dan nog op gaan lopen dringen ook, alsof hun mening ook maar enigzins ter zake zou kunnen doen.

En dan die onuitstaanbare verwaandheid van zo’n DeJaap, alsof dat de plek zou zijn waar de vrijheid van meningsuiting absoluut is. Nou, je hoeft maar een paar mensen te bellen die wel eens met Brussen te maken hebben gehad – ik ken er een paar – en die zullen je probleemloos en verbijsterd bevestigen dat hij zijn eigen vrijheid van meningsuiting bedoelt, en niet die van zijn tegenstanders. Die dienen namelijk digitaal dood, anders kan ik het niet zeggen. En daarbij wordt, buiten fysiek geweld, geen enkel middel geschuwd.

Een vrijheid van meningsuiting die het van dit soort nooit van de buitenlucht profiterende lui moet hebben – even tikte ik het woord gajes, maar ik heb het gecorrigeerd – is er erg aan toe. En ik zou bijna zeggen, als die kerel me al niet helemaal de keel uitkwam, dat een samenleving waarin een type als Geert zich als de kampioen van vrijheid van meningsuiting profileert, echt enorme problemen heeft. Want ook die heeft het feitelijk alleen maar over zijn eigen recht alles te mogen zeggen, en vooral niet dat van mij, laat staan die  van de moslim.

Lees die poging tot interview in De Telegraaf – door tweehonderd keer zoveel mensen gelezen als joop.nl – er maar eens op na. Daar fulmineert en briest de man er weer op los tegen ‘de linkse elite’, maar een houtsnijdend argument kom je er niet tegen.

En zo gaat de zogenoemde strijd van DeJaap, voor de goede verstaander, eigenlijk over het feit dat het dit soort mensen niet bevalt dat er ook mensen zijn die iets anders denken dan zij. Dat is, zeg maar, de levensinstelling van een hooligan. Of een Cro Magnon-mens, zo u wilt.

Maar goed, mensen. The sun is shining. Death is the least we have to fear.

Dat komt uit Your attention please, van The Scars.

En dat gaat dan weer over een oorlog die op uitbreken staat.

Verder bedoel ik daar natuurlijk helemaal niets mee.

Of het moet zijn dat ik zo ontzettend Jaapmoe ben.

Advertenties

Tags: , , , , ,

2 Reacties to “Joopmoe, maar vooral Jaapmoe”

  1. K. Overlast Says:

    Trieste fittie idd maar wel een mooi stukkie tekst weer
    ! en dan nu, hop naar buiten, je hond uitlaten ofzo!

    succes

  2. jules kneepkens Says:

    Die site DeJaap laadt hier voor geen meter. Ben al een half uur aan het F5’en, maar nog steeds niets te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: