Reis naar het einde van het niets

Hier komt dan onze allereerste primeur: Er komt een tijdlijn van de Nederlandse webloggeschiedenis. Goed, ik geef toe, dit moet ik wat rustiger laten vallen. De bekende Frank Meeuwsen (?) gaat een boek(!), jaja nota bene een boek(!), maken over de historie van de Nederlandse zolderkamertjesschrijvertjes, hoewel Meeuwsen nu al weet dat het ‘onmogelijk is om alles wat tussen 1995 en 2005 in de blogosfeer afspeelde in boekvorm te vangen’ (de taalfout is van Meeuwsen). Maar volgens hem kun je wel een hoop ‘aggreren’ en ‘weer aanbieden’. Van aggreren had ik nog nooit gehoord, maar het bestaat echt, al is dan weer duister wat het precies betekent.

Meeuwsen verzamelt nu de gegevens voor die ‘tijdlijn van de Nederlandse webloggeschiedenis’. Vooralsnog staat daar bijna niets op, maar u mag zelf gegevens aanleveren, die hij dan weer aggreert, en vervolgens andermaal opnieuw weer nogmaals heraanbiedt, mag men veronderstellen.

De geschiedenis van de bloggofielen begint in 1995, volgens de auteur, dus dat zal dan wel. Daarna moet op de tijdlijn plek zijn voor interessante webloggebeurtenissen, die de loop van de historie van ons vaderland gewijzigd hebben.

Meeuwsen geeft al een paar voorzetjes. Hij denkt daarbij aan weblogmeetings, de Dutsj Bloggies of gezamenlijke acties, zoals het overpretentieuze en volstrekt misplaatste Terug naar je maker – ach, die wrakke tekstjes van die haarverzamelaar Bas Taart, en die quasi-filosofietjes over vrijheid van meningsuiting, die geheel volgens de leer van de survival of the fittest alleen voorbehouden is aan the fittest! Wat denken wij er graag aan terug! Mijn hele straat heeft het er nog dagelijks over!

‘Al deze gegevens worden verzameld en door mij nogmaals bekeken, en waar nodig ontdubbeld, aangevuld of gemodereerd,’ blogt opperblogger Meeuwsen voort, op de website Bloghelden – sommige dingen durf je niet eens te verzinnen. Ontdubbelen, dat kan de bloggeraar Meeuwsen ook al, en onze bewondering gaat groeien, want hier gaat straks een boek komen over het uiterste niets.

Kijk maar even wat Meeuwsen belangrijke gebeurtenissen vindt, in de geschiedenis van de weblogwereld: GeenStijl stopt in 2004 en komt later sterk terug; Marco Derksen(?) van Marketingfacts(?) zegt zijn baan op om fulltime te gaan bloggen (tant pis); de Dutsj Bloggies groeien in omvang en bekendheid (o ja?); Wim de Bie heeft veel succes met zijn Bieslog (zo wat?).

Helaas kunnen we nog niet intekenen op het boek, want de kans is groot dat dit beter wordt dan Wachten op Godot, dat ook over zo goed als niets gaat. 

Eigenlijk staat het zelfs al vast dat het nog beter, nog absurdistischer en nog grotesker wordt.

Nog een kleine suggestie voor de tijdlijn: december 2009. Aan de uiterste rand van het decennium ontdubbelt Meeuwsen de tijdlijn van dubbele bloghistorie, aggreert unieke bloggegevens en begint aan het boek, dat alle andere boeken, buiten het telefoonboek, overbodig maakt.

O nee, het telefoonboek bestaat al niet meer. Kun je nagaan!

Advertenties

Tags: , ,

2 Reacties to “Reis naar het einde van het niets”

 1. christinA eijkhout Says:

  aggreren.
  Met een beetje fantasie kwam ik bij http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/NL/aggregate uit.
  Waardoor ik er meteen van overtuigd ben dat dit een beetje uilen brengen is.

 2. Frank Meeuwsen Says:

  Woei! Aggreren gaat groot worden in 2010, wat ik je brom! Ik vind het in elk geval prettig dat er nog steeds complete potsjes worden geschreven rondom een ongelukkige taalfout aangevuld met je eigen mening. Waarvoor hulde en dank! Mag ik je dan ook vragen om tegelijkertijd geheel ontdubbelbaar en ongeaggreerd je eigen bijdrage aan de tijdlijn te geven? Omdat het kan! Echt, doen hè?

  PS: dank voor het gebruik van mijn naam in een tag. Mijn leven is nu meer dan compleet 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: