Het internet lezen is geen lezen…

Idiots First by Bernard MalamudLeest u nog wel eens een boek? De vraag werd op deze site al regelmatig gesteld. En elke keer als we het vroegen leverde het 0 reacties op. Niemand die deze site bezoekt, leest kortom nog wel eens een boek. En dat terwijl we graag, nee het liefst voor geletterde mensen schrijven. Mensen dus die wel eens iets lezen van Celine of Kafka of B. Traven of Malamud of Arie Storm of Stig Dagerman of Kopland of Hugo Raes of desnoods Bies van Ede.

Is het de schuld van het internet? Nee zeggen is te makkelijk, ja zeggen is durven toegeven, waarvoor u over flink wat moed dient te beschikken. En zegt u nu dat u al leest door te lezen op het internet? Lezen via internet is geen lezen. Lezen via internet is opgeslokt worden worden door een enorme digitale draaikolk, niet weten waar te beginnen en te eindigen en verdoofd worden door dingen die eigenlijk vrij hopeloos zijn, zoals alles dat verdovend is.

En toch. Het kan verkeren. Op een dag ziet u namelijk deze cartoon en beseft u dat uw leven in grote mate overeenkomt met de cartoon. U beseft dat er een wending nodig is, een drastische wending zelfs, in uw tot dan toe vrij inhoudsloze bestaan. Er schieten dingen door uw hoofd die wij hier al veel eerder beschreven maar die u al die tijd negeerde.

p21_books cartoon#1#Ergens in uw huis slingert vast ook nog wel een boek. Diep daarom kasten uit, kijk eens onder uw bed of leen boeken van vrienden of kennissen. Leg vervolgens 25 boeken op een stapeltje en zeg tegen uzelf: deze boeken ga ik dit jaar lezen.

Twee boeken per maand, meer hoeven het er niet te zijn. Daarna gaat u bloggen over elk boek dat u gelezen heeft en laat u iedereen weten hoeveel beter u zich voelt dankzij al die grootheden der wereldliteratuur. En wie weet, ja wie weet, verkeert u in no time in goed gezelschap van mensen die boeken lezen en geen weg terug meer willen naar een inhoudsloos leven op het grote aanklikbare internet.

Ons bedanken per mail, omdat wij uw leven weer inhoud gaven? Hoeft niet, is niet nodig. Voor adviezen vragen we normaliter geld, maar naar een verdienmodel via internet zijn we nog naarstig op zoek. Deze tip krijgt u daarom gratis en voor niets. Zomaar, omdat het niet anders kan.

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: