Loser Google weg uit China

googlechinaJa, wat zijn we vandaag allemaal weer gigantisch gemanipuleerd via het grote internet. Met berichten dat Google een groot strijder voor de vrijheid van meningsuiting zou zijn en opkomt voor dissidente Chinese geluiden die op het internet keihard worden gecensureerd. En dat Google er goed aan heeft gedaan om dat mondsnoerende China de rug toe te keren en daarmee een groot voorbeeld zou zijn voor andere westerse bedrijven.

De echte feiten leest u echter niet op sites zonder diepgang. Dus niet op Nu.nl, niet op de site van de Telegraaf, al helemaal niet op SpitsNieuws, niet op Twitter en niet op Facebook. Daarvoor moet u op een hele andere plek zijn, op het piepkleine ChinaSquare.be bijvoorbeeld, een site die een genuanceerd beeld probeert te vormen van de situatie en de ontwikkeling van China.

Hier wordt verteld wat vrijwel nergens wordt verteld en waar burgerjournalisten niet naar linken. Dat Google bijvoorbeeld in 2006 nog helemaal niet vies was van Chinese censuur of die censuur gewoon doodzweeg en dat het in het vrije westen nog altijd hard bezig is om kinderporno van het net te bannen en meewerkt aan het verbod op negationisme.

En nee, zelfs als Google weg is uit China zullen de cyberaanvallen op bedrijfsgeheimen van westerse bedrijven natuurlijk niet stoppen. En het aantal aanvallen op Google om emails van Chinese dissidenten te kunnen onderscheppen zal er evenmin door dalen.

Google wil ons doen geloven dat het China verlaat als een strijder, daarmee verbloemend dat het eigenlijk heeft gefaald. Google lijkt gewoon op Ronald Koeman als multinational. In een vlaag van zelfoverschatting dacht Google het in China te gaan maken. En iedereen bij Google geloofde in het Aziatische sprookje.

koeman_webc_244202a_126372a1Bij een grote naam horen echter niet automatisch grote daden. Schavuit van Oranje, prins Bernhard, had een hele lange naam, maar zijn daden waren klein. En Googles avontuur in het Hemels Rijk flopte fenomenaal. De zoekmachine kon niet tippen aan het succes van Baidu, China’s grootste zoekmachine. In september vertrok de CEO van Google China. En nee, dat was niet voor niets. En recentelijk moest Google nog pijnlijk zijn excuses aanbieden aan Chinese schrijvers wegens het scannen van Chinese boeken voor zijn grote illegaal gekopieerde boekensite.

Google zal echter nooit openlijk toegeven gefaald te hebben. Zoals Ronald Koeman nooit zal toegeven dat zijn naam als voetballer ooit heel groot was maar zijn daden bij AZ bijzonder klein.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: