Over ons

Wie zijn wij nu weer? WmI. Weg met Internet. Wat is er tegen internet? Waarom draait niemand deze zin om? Wat is er eigenlijk voor internet? Kun je werkelijk goedkoop een reis uitzoeken? Geloof het toch niet. Vroeger ging u gezellig een bakkie doen met het meisje van het reisbureau, u genoot van de voorpret, en van haar gezelschap.

Nu zit het meisje thuis werkloos te kniezen, slechts vertoevend in het waanidee dat ze goedkoop een reis uit kan zoeken, wat niet waar is, want u moet nu ook voor haar betalen, omdat ze thuis zit en een uitkering ‘geniet’, en dat geld wordt in de reis ook weer in rekening gebracht, omdat het internetreisbureau steeds meer belasting moet betalen (wie dit niet snapt, heeft hier niets te zoeken).

Nee, het is iets verschrikkelijks.

Internet schept valse illusies. Het wekt de schijn dat iedereen gelijk is, en, of u dat nu fijn vindt of niet, dat is nu eenmaal niet zo. In fora kan iedereen met elkaar discussiëren, maar tracht er iets van enige betekenis in aan te treffen, dan valt u veel succes te wensen. De reactie van Terror Jaap, Gouden Kooi is er evenveel waard als de reactie van Erasmus, Rotterdam.

Misschien is het erger.

Misschien schept het de illusie, dat we allemaal ergens een mening over kunnen of mogen hebben. Alsof de visie van een bouwvakker over de problemen in het Midden-Oosten even relevant zou zijn als die van een hoogleraar internationale betrekkingen – zo goed als de mening van een hoogleraar internationale betrekkingen over de constructie van een huis minder relevant is dan die van een bouwvakker.

En misschien is het nog erger.

Misschien is het scheppen van die suggestie wel het ergste dat ons de laatste jaren is overkomen. Als iedereen de illusie van meepraten wordt geboden, is de teleurstelling groter, als dit niet het geval blijkt te zijn. Als u voor uzelf in de schijnwerkelijkheid leeft dat wat u vindt belangrijk is, bent u een kandidaat-teleurgestelde – zeg maar het soort teleurgestelde, dat uiteindelijk concludeert dat ‘ze’ niet naar u luisteren, zonder zich af te vragen hoe dit eigenlijk komt.

Hoe dan ook, erg is het.

Want hier noemen we nog even niet het nodeloos kwetsen van mensen; het vervlakken van het menselijke idioom tot een soort apentaal, waarin alleen het recht van de sterkste een recht schijnt te zijn, en waar het woord plicht, laat staan morele plicht, niet meer voorkomt; het hypersnelle verspreiden van filmpjes, die mensen de rest van hun leven schaden (er zijn momenten in uw leven, waarvan u niet zult willen dat anderen er, in welke vorm dan ook, kennis van nemen. Wat dit kan betekenen, is simpel af te lezen aan het trieste lot van hen die dat wel overkwam); u krijgt allerlei ongewilde aanbiedingen om bepaalde lichaamsdelen tot schier eindeloze en nimmer uit te putten proporties aan te laten wassen; er is die eindeloze erosie van het woord waarheid, omdat uiteindelijk niemand nog weet of iets waar is; en er zijn de volslagen overschatte verkondigers van het Evangelie van het Internet, die vinden dat vrijheid van meningsuiting het allerhoogste goed is, tenzij anderen die vrijheid van meningsuiting gebruiken om hen eens aan te pakken, uiteraard, want vrijheid van meningsuiting is feitelijk alleen hun eigen vrijheid van meningsuiting; en u haalt handige Roemeense zakenlieden in huis, die u via een uiteraard toevallig aangetikte pornosite voorzien van gratis virussen en ongewilde kasopnames.

Het wordt eigenlijk hoog tijd, dat er eens een einde aan komt.

En als dat niet lukt, wordt het hoog tijd om er eens een beetje pret over te maken, alvorens weer de ganzenveer in de inkt te dopen en de zorgvuldig geformuleerde boodschappen per postduif te versturen, alvorens we de digitale snelweg inruilen voor het met paardenkracht af te leggen karrenpad, en alvorens we met afgezakte schouders en lasogen op zoek gaan naar een reisbureau en het bijbehorende meisje, dat niet meer blijkt te bestaan.

Dus daarom: weg met internet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: